Langdurige keelpijn kan betekenen dat er sprake is van een chronische keelontsteking, maar aanhoudende keelpijn kan ook veroorzaakt worden door een hardnekkig virus. Een lichte keelpijn kan na een hardnekkig virus lang aanhouden doordat de slijmvliezen gevoelig blijven. Het advies luidt in dat geval om zoveel mogelijk te proberen de keel en mond vochtig te houden door steeds kleine slokjes water te nemen. Ook regelmatig fruit eten verzacht daarbij de klachten. Een aanhoudende keelpijn kan ook ontstaan door een verminderde weerstand, waarbij externe omstandigheden invloed hebben. Bijvoorbeeld langdurig verblijven in een rokerige ruimte, verkeerd gebruik van de stem of het inademen van te droge lucht.
Verminderde weerstand en aanhoudende keelpijn
Bij een verminderde weerstand kan keelpijn steeds weer de kop op steken, waarbij er ook wel gesproken wordt over aanhoudende keelpijn. Mensen die over een verminderde weerstand beschikken krijgen vaker te maken met virusinfecties en zijn gevoeliger voor het krijgen van een chronische keelontsteking. Bij personen met een goede weerstand zal het immuunsysteem de keelpijn effectief bestrijden, waarna meestal na een paar dagen de pijn in de keel weer is verdwenen. Een verminderde weerstand kan echter tot een langdurige keelpijn leiden. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het immuunsysteem, zoals stress, roken en een levensstijl met een ongezond eetpatroon en te weinig beweging.
Wat te doen bij langdurige keelpijn
Bij langdurige keelpijn door een verminderde weerstand is het van belang dat de weerstand wordt verbeterd. Dat kan onder meer door gezond te gaan eten, meer te gaan bewegen en tijd te nemen voor ontspanning. Als roken onderdeel uitmaakt van de levensstijl wordt aangeraden om daar mee te stoppen. Bij langdurige keelpijn kan uiteraard altijd de huisarts worden ingeschakeld om vast te stellen wat de oorzaak is en de aanhoudende keelpijn te bestrijden.