Keelontsteking kan besmettelijk zijn en worden overgedragen door een virus of door een besmetting via een bacterie. De besmetting kan worden overgedragen door hoesten of niezen. Indien er sprake is van een chronische keelontsteking is het belangrijk om de oorzaak te vinden, waarbij andere symptomen en klachten, zoals als gevolg van een bijholteontsteking invloed kunnen hebben. Een infectie van het middenoor kan bijvoorbeeld tot een chronische keelontsteking leiden doordat de vloeistof in de holte van de keel terechtkomt, waardoor het weefsel geïrriteerd raakt. Bij een keelontsteking die besmettelijk is door een virus zullen de symptomen doorgaans na een paar dagen vanzelf verdwijnen.
Keelontsteking symptomen
Bij een keelontsteking die besmettelijk is, komen een aantal symptomen voor, zoals keelpijn, moeite met slikken en een verstopte neus. De meest voorkomende keelontsteking gaat gepaard met symptomen die gecombineerd worden met een verkoudheidsvirus. Dat virus is eveneens besmettelijk net als de keelontsteking. Acute keelpijn met koorts kan ook een van de keelontsteking symptomen zijn. Daarnaast kan hoesten in combinatie met keelpijn verder een symptoom zijn van keelontsteking. Ook kunnen de lymfeklieren in de hals opgezwollen raken en de slijmvliezen en amandelen in de keel vurig rood worden.
Keelontsteking behandeling
De ontsteking in de keel verdwijnt over het algemeen vanzelf als er sprake is van een besmettelijk virus. Als er sprake is van een ernstige bacteriële infectie kan er een keelontsteking behandeling plaatsvinden met antibiotica, die door de huisarts wordt voorgeschreven. Overigens geldt bij een bacteriële infectie dat deze ook zonder keelontsteking behandeling kan verdwijnen. Antibiotica geldt dan ook niet als een standaard behandeling voor keelontsteking, maar uitsluitend voor ernstige infecties. De symptomen en klachten van de keelontsteking kunnen bestreden worden door pijnstillers te nemen, zoals ibuprofen of paracetamol. Deze pijnstillers zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.