Keelpijn bij slikken

Keelpijn bij slikken is een vervelende klacht die verschillende oorzaken kan hebben. De pijn bij het slikken kan in de keel veroorzaakt worden door een beschadiging of ontsteking van het slijmvlies, maar ook door irritatie van de keel. Als er zich keelpijn bij het slikken voordoet dan voelt de keel vanbinnen vaak dik en rauw aan. De keelholte kan ontstoken zijn, maar er kan zich ook een amandelinfectie voordoen of sprake zijn van een infectie en ontsteking van het strottenhoofd. De drie oorzaken worden respectievelijk ook wel faryngitis, tonsillitis en laryngitis genoemd. Een combinatie van deze oorzaken kan eveneens keelpijn bij slikken veroorzaken. Zo wordt er van angina gesproken als zowel de amandelen als het keelslijmvlies ontstoken zijn.

Keelpijn bij slikken en andere klachten

Keelpijn bij slikken is een van de meest voorkomende symptomen, maar worden vaak gecombineerd met andere klachten. Als er sprake is van een acute keelontsteking dan zal er naast keelpijn bij het slikken ook sprake zijn van gezwollen klieren in de hals, roodheid in de keel met eventuele witte stippen of aanwezigheid van slijm in de keel. Hoesten en een loopneus kunnen zich voordoen als gevolg van een verkoudheidsvirus dat eveneens keelpijn bij slikken kan veroorzaken.

Hevige keelpijn bij slikken

Er zijn uiteraard verschillende gradaties in de heftigheid van keelpijn. Indien er zich een hevige keelpijn bij slikken voordoet dan kan er sprake zijn van een peritonsullair abces. Dat is een abces dat naast de amandel in de keel ontstaat en voor een hevige pijn bij het slikken zorgt. Om de hevige pijn te verminden houdt de patiƫnt vaak zijn hoofd naar de andere zijde om de pijn die het abces veroorzaakt minder te voelen. Overigens kunnen de amandelen en keelholte zo opgezwollen raken dat er zelfs ademhalingsproblemen ontstaan en dat het doorslikken van vocht en voedsel grote problemen oplevert.